Skip to content →

Din a-kasse er dit sikkerhedsnet

A’et i A-kasse står oprindeligt for arbejdsløsheds, fordi a-kassen fungerer som en arbejdsløshedskasse. A-kasser repræsenterer det usynlige sikkerhedsnet, der redder en, hvis man skulle være havnet i den situation, at man står uden arbejde for en periode. Det kan være svært at få sin økonomiske situation til at hænge sammen, når man står uden arbejde. Og det er ikke altid let at finde et arbejde, så man kan få økonomien på rette spor igen. Men der er man så heldig, at en a-kasse kan give en hjælpende hånd. A-kasser er som sådan foreninger eller organisationer for lønmodtagere og/eller selvstændige, der kort sagt tilbyder sine medlemmer forsikring mod arbejdsløshed.  Det vil sige, at man som medlem af en a-kasse er forsikret til en vis grad, hvis man pludselig og uforventet skulle miste sit arbejde, eller hvis man er nyuddannet og ledig.

De mange fordele ved a-kassen

Listen over fordele ved at være medlem af en a-kasse er lang. Det er hos a-kassen, at der bliver sørget for, at man kan få udbetalt dagpenge, supplerende dagpenge, feriedagpenge, orlovsydelse til børnepasning og efterløn. Desuden kan man hos sin a-kasse typisk få rådgivning, vejledningstimer og endda kurser i forhold til sin jobsøgning, og eftersom der gennem a-kassen sker indberetning til jobcentrene, er det en rigtig god måde at få hjælp til at komme i arbejde. På den måde hjælper a-kasser faktisk deres ledige medlemmer med at komme i arbejde. Både ved at understøtte dem, mens de søger job, og ved at give gode redskaber til, hvordan man finder den mest ønskede stilling på arbejdsmarkedet. Faktisk har a-kasserne som pligt at yde jobformidling til sine arbejdsløse eller ledige medlemmer som følge af Velfærdsreformen fra 2006. Dette sker som regel i samarbejde med fagforeninger. Jobcentre og kommunen. Der er også rigtig mange fordele ved at være med i en a-kasse frem for at skulle gå på f.eks. kontanthjælp eller andre lignende ydelser, når man er ledig. En af disse er bl.a., at det beløb, man får udbetalt som dagpenge eller supplerende dagpenge gennem sin a-kasse, er betydeligt højere end det, man får udbetalt gennem kontanthjælp.

For nyuddannede: Den famøse 14-dages-regel

Er man ved at være færdig med en videregående uddannelse, og er man ikke så heldig, at der er en stilling, der står klar til en, når man er færdiguddannet, så kan man med fordel melde sig ind i en a-kasse. Langt de fleste a-kasser tilbyder gratis studiemedlemskab, og således kan man melde sig ind, allerede inden man er færdig. Men ønsker man at modtage dagpenge som nyuddannet, da er det vigtigt, at man sørger for at ændre sit medlemskab fra et som studerende til et som dimittend /dvs. nyuddannet) senest 14 dage efter, man har afsluttet den pågældende uddannelse. Gør man dette har man nemlig mulighed for at modtage dagpenge fra dagen efter, man er færdig på uddannelse og har meldt sig ledig på arbejdsmarkedet. Denne fordel mister man, hvis man først får skiftet til ordinært betalende medlemskab 14 dage efter afsluttet uddannelse.

Kilde: https://akassefinder.dk/

Du finder flere interessante erhvervsartikler på nettet

Published in Erhverv

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *